Onsdag den 9 Maj. God natts segling till Balearerna. Om den och fortsättningen kan Du läsa här.


Solnedgång över fastlandet. Läsning i natten. Soluppgång, till vänster ses Ibiza.

Tisdag den 8 maj. Santa Pola.
Vi har extremt dåligt nät och det kommer att bli sämre så vi ändrar formatet lite och jag skriver uppifrån ner, de gånger jag lägger in något nytt. Här i marinan tar man 10 € per dag för tillgång till nätet och det är vi inte villiga att betala. Så det blir till att leta utanför olika kaffebarer som ofta har ett nät. I går fick vi tag på ett snabbt så dit åker vi i dag också. Åker=cyklar. I dag dra vi ut mot Balearerna, antagligen Espalmador mellan Ibiza och Formentera och där ute finns det bara friankring så då kommer det att bli längre uppehåll mellan inläggen.
__
Lördag den 5 maj.
Vi hade bestämt att cykla till den västra stranden och titta lite på forten där ute men det regnade redan vid frukost och sen fortsatte det precis hela dagen så det blev böcker i stället. Vi hann dock storhandla inför seglingen mot Balearerna om det blir dåligt med affärer i Santa Pola.
På kvällen kom Camilla och Adam från Isola över. Marie hade redan från början tyckt att hon kände igen dem och det var nog rätt för Adam är aktiv skribent i ”Segling” och andra marina tidskrifter. I dag firade de lite extra för Adams bok ”Alter Ego” kom från tryckeriet igår och släpps nästa vecka. De har seglat en hel sommar på Balearerna och hade mycket att berätta. Det blev en enormt trevlig och sen – väldigt sen kväll sen det visade sig att vi hade betydligt fler gemensamma intressen än segling.

På jakt efter nät utanför BurgerKing. Amfiteatern. Kryssningsfaryg på väg ut, lägg märke till all skit den drar upp.

__
Söndag den 6 maj
Santa Pola. Seglad distans 58 nm. Totalt 571 nm.
Som en doft av bensin.
Efter bara några timmars sömn steg vi upp vid soluppgång för att komma fram i rimlig tid. Först drog vi över till sjömacken och fyllde båten med diesel och tanken till snurran med bensin. Sen drog vi österut. Så snart vi kommit förbi yttre piren fick vi en enorm sjö efter gårdagens blåst och båten rullade rund i den lätta vinden. Dessutom stank allt av bensin från raffinaderierna vi östra klippan så vi bestämde oss för att vänta med frukost tills i alla fall lukten försvann. Det gjorde den inte trots att vi passerat klippan med råge så vi fick äta frukost med den lukten. Sen kom vi på att vi kanske spillt lite bensin så vi tvättade durk och alla tampar – inte bättre. Vi tvättade av dunken och luktade på allt. Inget hjälpte. Då tog jag upp dunken och det pissade ut en synålstunn stråle från en sprucken dunk. Det var bara att hälla ut allt på en gång i havet. Det hade runnit ut förr eller senare ändå. Sen försvann lukten.
Strax innan vi rundade udden vid Mar Menor kom vinden från väst och vi fick en perfekt halvvind i 4-10 m/s. Dock konstant växlande så vi fick reva och reva ut en massa gånger. Med full fart i båten kom vi trots en kraftig motström fram till Santa Pola på eftermiddagen i hög värme och strålande som. Biminin åkte upp men tio minuter senare vred vinden lite och det blev tio grader kallare. Fint ändå.
Det blev en tidig kväll och vi somnande innan solen gått ner vilket betyder tidigt här.

Klipporna utanför Cartagena. Hamnen i Santa Pola. Båtparkering på varvet.
__
Måndag den 7 maj.
Vi började dagen med att leta reda på en ny dunk. Efter att det var avklarat tog vi turbåten till Nueva Tabarca, en ö 5 sjömil ut. Ön som sådan är inte ny men sultanen från Tabarqh i Tunisien ockuperade ön 1741 och gjorde alla till slavar och sen levde man som sjörövare i denna den av Medelhavet. !764 köpte spanska staten tillbaka ön och anlade en mur om staden på ön för att förhindra att piraterna skulle kunna veka från ön. Nu bor det 30 personer där ute och en bra sommardag kommer det 3000 turister. I dag var vi ca 40 så det kändes lite öde men det är mycket vackert.
Efter några timmar tog vi båten hem igen och plockade fram cyklarna och gjorde lite utflykt här i stället. Det är vacker här och inte lika sjavigt som vi sett de flesta ställen längs hela spanska kusten. Inte alls lika mycket lägenheter till salu heller.

Tabarca sett från land. Kyrkan på Tabarca. Fiskare i hamnen.

Vattnet utanför. Kyrkogården. Hamnkontoret i Santa Pola.
­­__
Tisdag den 8 maj.
I dag ska vi handla lite mat och försöka se lite till av staden innan vi drar vidare. Eftersom det bara är ca 100 nm till öarna så passar en kort nattsegling bäst så vi drar i eftermiddag. Antagligen kommer det att ta ett tag innan vi hörs härnäst.

Fredag den 4 maj. Cartagena.
I dag var det tvättdag och lite tid för båtmekande. Cyklade också bort till båtbutiken och köpte mer gas samt passade på att försöka lokalisera gratis nät. Det går lite överallt men det är svårt att få tag på något stabilt och snabbt. Marinan vill ha 5 € / dag för ett riktigt långsamt nät. Bättre att leta upp ett.
Tvätten torkar snabbt i solen och vinden så på eftermiddagen tog vi en lång promenad och tittade på stans äldre delar som är 2300 år gamla. Det var skönt att gå men vinden är kylig så man vill inte stå still för länge. Vid Plaza San Francisco höll man på att sätta upp tjurfäktningsattiraljer och ett stort kors i blommor. Det ska vara festival i helgen. Om vi förstår det rätt är det majfestival för det heliga korset, flamencofest och samtidigt 125 års jubileum för Murcias kungliga tjurfäktningsklubb. Långsamt började hela stan pyntas med tjurfäktningssaker.
Det började vid tiotiden med tal framför det största korset och tjurfäktningssakerna. Borgmästare, två präster och väl några från tjurfäktningsklubben talade i en halvtimme medan folk traskade runt och drack öl. Matgatan var full med barer som serverade korv, kött, bläckfisk och en massa skinka så klart. Efter talet spelades det flamencomusik och folk sponandansade lite överallt. Vacker dans att se på. På torget började senare ett framträdande med en flamencogrupp som i sanningens namn inte var världsledande. Kul hade dom i alla fall.
Vid varje stånd och utanför många barer fanns det ett kors i blommor. Vid rockscenen hade man gjort ett stort kors med en discokula roterande inuti.

Torsdag den 3 maj. Cartagena.
I dag började vi med att packa upp våra cyklar och ta oss till Mercadona som ligger på andra sidan av innerstaden. Som flera gånger tidigare slås vi av systemet med cykelvägar. De kan gå dubbelfiligt på ena sidan gatan för att tvärt sluta när ett hus ligger i vägen och sedan börja efter huset. Plötsligt ligger cykelvägen på andra sidan gatan. Man får ta det som det kommer.
Efter handlande tog vi cyklarna ut till den östra sidan av inseglingen. Där är det översållat med gamla fort från före vår tidsräkning och framöver. Det är inte svårt att se att staden ligger strategiskt och har mycket historia. På östra sidan ligger också stadens enda badstrand. Det är en liten mycket vacker grusstrand som i mikroskala påminde lite om stranden vid Dinard i Frankrike. Vet ej varför för så mycket gemensamt hade de inte. . Vi stannade till och tog en kopp kaffe och en öl och undrade stilla vad notan skulle bli eftersom stället ändå ska födas sju kypare i fluga och sådär 200 gråsparvar. Tre euro blev notan och jag har just varit på det billigaste strandfiket någonsin.
På väg hem passade vi på att cykla ut till fyren också.
Fram på eftermiddagen började det blåsa och bli kallt. Väldigt kallt om man inte satt direkt i solen .

Hamnparken i Cartagena. Marianan med kryssningsfartyg sett från yttre piren. Sidoförtöjning utåt är vanligt vid långsides förtöjning. Då slipper man skava mot bryggan.

Det smala inloppet flankerat av fort. Badstranden med fin bar. Kongresscentrum i hamnen.

Har ochså lagt in en film på YouTube som Du kan se här.

Onsdag den 2 maj.Cartagena. Seglad distans 48 nm. Totalt 513 nm.
Underbar segling i halvvind 5 m/s och sol.

Några rader på havet. I dag är det strålande sol och en östlig bris. Kallt på morgonen men det värmer upp. Vi har läst lite mer om Medelhavet och suttit och planerat lite hela förmiddagen. Vi kommer nog att stanna i Cartagena några dagar. Hoppas på att vi kan få tag på ett vettigt nät så att text och bilder kan nå fram till Er. Några små valar dök just lojt upp till ytan, annars händer inte så mycket.
Vi är dock lite upprörda här ute. När vi passerade Aguilas lade vi märke till de två gamla forten som står på var sin klippa. Vi sidan av det större fortet har man börjat bygga ett hotell och lägenhetskomplex som är dubbelt så stort som fortet fast är inte färdigt och lär väl inte bli det. Nu står det där som ett gigantiskt rött tegelskelett och ingen lär väl ha pengar att riva skiten. I går såg vi ett stort tomt hotellbygge vi stranden ensamt ute i öknen. Någon hade skrivit HOTEL ILEGAL på hela huset tillsammans med lite graffiti längst ner.
När man närmar sig Cartagena finns det inget som avslöjar att det finns en stad här och hade vi inte vetat om det finns det inte en chans att man gått hit för att det såg fint ut. Fortfarande 1,5 nm (drygt 2 km för landfolk) syns bara klippor och några fort uppe på dessa. När man sedan rundar klipporna och kommer in i den skyddade viken breder hela staden ut sig.
Vi hittade snart marinan och blev anvisade plats längst in vid vad vi trodde var en bar. Det visade sig snart att det bara var grillafton för vinterliggarna som började vid två och fortsatte tills siste man kroknade. Bland folket hittade vi Adam och Camilla från Malmö som gav oss ovärderliga tips om ankring i Balearerna.
Efter snacket tog vi en sväng på stan och blev snabbt varse att här kommer vi att stanna ett tag. Cartagena är en vacker stad som känns väldigt hemtrevlig. Det finns oändligt att se i stan och i landskapet runt omkring.

Hamnkontoret i Almerimar. Badstrand i vulkanmiljö. Stranden i Garrucha

Tisdag den 1 maj. Garrucha. Seglad distans 67 nm. Totalt 465 nm.
Segling nära kusten.

Det tog ett tag innan jag kom på vad som inte stämde. Vi lämnade Almerimar halv åtta just som solen sigit upp. Morgonen var helt bedårande och vi tog fram kameran och fotograferade så mycket vi kunde medan vi långsamt tuffade ut ur hamnen. Det var nåt som inte stämde. Det såg inte alls ut som när vi kom. Plötsligt kommer Marie på det. Bergen som var snöklädda på toppen när vi kom var nu helt vita långt, långt ner. Det måste ha vräkt ner med snö uppe bergen under de senaste dagarnas oväder.
Nomalt sett blåser det på våren en varm och mycket hård ostlig vind som kallas Levante och som skapas av det det ligger ett högtryck över den Iberiska halvön medan det ligger lågtryck längre ut på Atlanten. När jag kom till Lagos den 24 mars var det så och jag underade lite på hur det skulle bli att kryssa ner till Gibraltar. Dagen efter Marie kom ner, den 28 mars vände vinden till en kall västlig vind, Pontiente, som skapas av ett lågtryck över den Iberiska halvön. Normalt sett varar den några dagar och så drar Levanten igång igen. Dagen efter Marie kom tog långliggarna på sig långbyxor för första gången på hela vintern och så har det varit sedan dess. Ingen, inte ens de äldsta här kan minnas att det har blåst västlig vind en hel vår. Det har småregnat över hela Spanien sedan i slutet av mars och det har varit gräsligt kallt bortsett från några dagar när vi var i Fuengirola.
I dag har det varit en molnfri men kylig dag så ytterkläderna fick vara på hela dagen trots platt läns. Det har varit klart varmare i Sverige. Tanken var att vi skulle gå till Aguilas men det visade sig vara allt för långt på platt läns så det fick bli Garrucha i stället. På vägen passerade vi Spaniens sydvästra spets, Cabo de Gata, som avslutar ett bergigt ökenområde där det av och till ligger en lite by helt omotiverat i detta stora och fullkomligt fruktlösa område. Många har kommit hit i husbil över helgen för det är helstängt här söndag till tisdag denna vecka. Inte ens matvaruhusen har haft öppet (bortsett från kinesaffärerna som alltid har öppet). Campinggästerna fyllde badständerna och det såg väldigt mysigt ut hela vägen. I dag dök det upp fem små valar. Valarna är inte alls lika roliga som delfiner. Det är totalt ointresserade i oss seglare och glider bara långsamt förbi. Fast det är kul sällskap. Vi såg också vad vi först trodde var en flock delfiner som jagade men efter fotografering tror vi mer att det var en flock tonfisk som jagade med en större grupp måsar ovanför som drar i sig resterna.
Garrucha hamn ligger helt öppen som en tratt mot sydväst för det ska ju blåsa ostligt här. Det betyder att redan vid 8-10 m/s är det en betydande sjögång inne i hamnen så vi var lite betänkliga att egentligen gå in här. Vi hade ropat upp på VHF utan svar men när vi kom in stod tre marineros och en polis och hjälpte oss vänligt in på en mycket skyddad plats bakom sjömacken.
Hamnkontoret här är ett av de minsta jag sett litet bord två stolar och en TV på högsta volym. Där inne hittade jag alla fyra och incheckningstiden stod i paritet med lokalens utrymme. Jag var därifrån på fem minuter och då hade polisen ändå skrivit in det viktigaste. Sen gick de över till TV-tittandet igen.
Kvällen var ganska varm och vi gick ut på strandpromenaden tillsammans med alla tusen andra som var lediga denna dag och tog en glass. Garrucha är inte särskilt vacker men det är en levande spansk stad utan en stor turism. Det bor verkligen människor i lägenheterna i stället för att stå tomma och vänta på sina nordeuropeiska ägare. Hamnpromenaden är det vackra man har i stan och den har man verkligen sett till att hålla vacker. Stan lever annars på att exportera marmor. Det har vart bebott här i 5000 år och tidigare varit ett starkt moriskt fäste.
I morgon seglarvi vidare i historian, Då till Cartagena.

Hotel Illegal. Hotellskelett längs kusten. Kusten utanför Cartagena

Måndag den 30 april. Valborg i Almrimar

Efter helgens regnande var det i dag en fin omän ganska kall och blåsig dag så vi passade på att vårda båten. Efter helgens blåst och regn var den täckt med gul sand. Det är inte bara att tvätta av utan alla block måste tvättas rent från sand och salt och sedan smörjas upp för sanden letar sig in överallt. Vi har alltid tidigare undrat vad man ska med winschskydd till men nu har vi bestämt att vi ska tillverka några tills båten ska ligga still en längre tid i sommar.
Efter båtstädning tog vi en lång promenad på stranden och tittade på kitarna och sedan traskade vi runt lite på stan. Här kan det vara på sin plats att skriva lite om denna turiststad och den spanska ekonomin som går hand i hand här. Vi ligger i bassäng 2 i denna stora marina. Runt om hela bassängen gapar alla husen helt tomma. I bottenvåningen har man murat igen alla butiker eftersom man aldrig satt in glas. Det finns bara en enda person i alla dessa hus och det är vaktmästaren som kollar till det. Runt bassängerna 1 och 3 finns det restauranger och lägenheterna är bebodda men en stor del är till salu. Runt staden finns det stora lägenhetskomplex där var fjärde står helt outhyrd och mellan dessa står det skelett till större komplex som aldrig hann bli färdiga innan krisen kom. Det ser inte kul ut med denna uppsjö av till-salu skyltar. Här har man dessutom 50% ungdomsarbetslöshet vilket väl inte bättrar på ekonomin.
I ett gigantiskt område längs hela solkusten och koncentrerat rund Almeriaviken ligger hela Europas vinterväxthus. Det är plastade växthus så långt upp i bergen det bara går. Det verkar dock som om man satsat mer på turismen de senaste åren och det var väl där ekonomin gick snett.
Återigen sitter vi på Bar Emporio för de är de enda som har vettigt nät här. Prisnivån på alla barer är helt ok. En euro för en kopp kaffe och 2 för en öl och då ingår en tapas som på detta ställe är en varm macka. Något större behov av att själv fixa lunch finns inte.
Priset i hamnen får också nämnas. 6,57€ plus moms för en båt på 12x4 meter fast då är det inklusive fendrar!!! Båten som checkade ut före oss var 11,5 x 3,80 och de fick betala för en 15 metersbåt vilket dessa två yngre spanska killar var ganska missnöjda med. Men bredden med fendrarna var ju onekligen över fyra meter. Jag däremot behövde bara betala för en 12-meterbåt fast vi var lika breda. Jag fattade inte så mycket av det.
På kvällen fick vi besök av Kerstin och Göran från Sarda V och vi firade Valborg tillsammans utan att egentligen veta om att det var den dagen.
Måste passa på att berätta en historia jag glömde bort tidigare. Det faktum att vi alla sket i högmässan när vi var i La Linea. Marina Alcaidesa i La Linea är ju helt ny och där har man också ett nytt tänk på toan. Full fart från dansmusikkanalen med bra låtar varje gång man kom dit. Söndag är dock söndag i Spanien så även denna hip-hop station körde högmässan på morgonen när det var dags för toabesök. Man är lite på den säkra sidan i de katolska länderna för högmässan varar ju en god stund. Så med fullt ös i högtalarna mässade de till oss medan vi satt där. En lite udda känsla.
Det blev mycket text i dag.

Synapsen i Darsena 2. Alla lokaler och lägenheter här är stängda och igenmurade.

Söndag den 29 april. Kallt och regnigt i Almerimar.
Efter gårdagens blåst hade vi tänkt tvätta och städa båten i dag men det har regnat lite hela dagen och med regnet kommer lite av Sahara ner ås nu är båten helt gul av lera. Det får bli tvätt när solen är tillbaka på himlen. Vi har städat lite invändigt, sorterat papper och läst i stället. Nu är vi tillbaka på Bar Emporio. Här är full fart. Ute vill ingen vara.
Kvällen tillbringade vi med Göran och Kerstin från Sarda V som är en Najad Trawler, 38 fot och otroligt stor. Dessutom mycket välbyggd av ägarna själva. Göran har spenderat i stort sett hela sitt liv med segelbåtar men har nu gått kanalerna ner i denna vackra trawler. De gav oss mängder av tips på hamnar och ankringsställen upp längs hela kusten. Härlig kväll.

Kitare

Lördag de 28 april.
Sitter på bar för att få lite stabilitet under fötterna.

Tillbaka på Bar Emporio för att lägga in lite bilder. Det blåser så mycket att man blir sjösjuk inne i hamnen. En båt är inte byggd för att rycka i förtöjningar.
Vi var ute på en lite promenad för att kolla vågorna och kitarna. Så det högsta och längsta hopp jag någonsin sett. Mycket snyggt.
Nu ärt ALLA bilder från denna segling början inlagda.

Du som börjar läsa här och undrar hur vi kom hit kan läsa och se bilder från turen Lagos till Almerimar här.