Studentdag och dåligt väder - Fredagen den 11 Juni
Snart är det dags att dra på semester. Håller på att fixa det sista här hemma. I dag är det student och i morgon Mark Knofler - och så ska det sista stuvas. Vände båten i dag så det ska bli lättare att få ombord allt. I onsdags kom äntligen Mange och började sitt arbete nere i båten. Det blev en hylla ovanför motorn att ställa vektygslåda och grab-bag på. Bra utluftning til motorn blev det ändå. Sedan fick vi hyllor i styrbords skåp. Det är sällan vi seglar med en större trave kavajer.
Dags att gå på fest.

Perfekt nationaldagshelg - Måndagen den 7 Juni
Efter några veckors bra höstväder blev det äntligen sommar. Dessutom perfekta vindar 5-7 m/s. Alexandra och jag fick några härliga dagar på sundet. I lördags passade vi dessutom på att köpa lite öl inför semestern. Sedan blev det tid över att stuva lite saker inför årets semester. Om en vecka är vi på väg så det är klart att vi hoppas på att sommarvärmen ska komma snart.
I lördags kom också solceller och vindsnurran men att montera dem får vänta till efter semestern.

Bra väder - Söndagen den 23 Maj
Alexandra är åter hemma från Sydafrika och vi har haft perfekt segling i helgen. Massor av vind och bara roligt att vara ute. När vi kom in i dag mötte vi en kille vid klubbhuset som kommenterade att det måste vara skönta att vara inne igen - fast nej. Det fina var ju ute i luften.

Kallt - Söndagen den 16 Maj
Det är svinkallt så vi beslutade att ta med Claes och Anna och åka en sväng till Alsace i stället. Metereologerna hade lovat 15 grader och mulet där nere. Vi hoppades att de skulle ha fel men 15 grader är alltid bättre än 5. De väderkloka hade verkligen fel. Det blev 6 gader och duggregn i stället. Inte vad man förväntar sig i Alsace i mitten på Maj. Det fick bli en massa mat och vin i stället vilket inte heller är helt fel. Middag på Auberge de L'Ill. Mat och servering i toppklass.
Det får bli segling nästa vecka.

En perfekt helg - Söndagen den 2 Maj
I fredags lagade jag mat hos Lagmark - 7 rätters så det blev ett ganska sent uppvaknande på lördagen. Regnet vräkte ner men vad gjorde det. Toa och lite annan inredning behövde fixas. På kvällen middag hos Claes och Anna. Trots fredagens Lagmarkare var deras ankbröst med rödkål i en klass för sig. En av de bästa middagnar jag fått. Bland mat och vin blev det lite Alsaceplanering också. Tänkte åka dit en sväng nu när inte atlantseglingen blev av.
I dag var det strålande sol och helt perfekt väder för utearbete. Nu är det mesta avklarat av underhållsarbete och förbättringar. Om inget oförutsett sker är det bara att segla på resten av sommaren - ha ha.

Jag fick tillbaka pengarna på biljetten - Fredagen den 23 April
Air Berlin var enda flyget som ställde in hela helgen också så jag fick tillbaka hela beloppet på biljetten till Miami. Trösten är väl att resan ändå inte blivit av. Inte i rätt tid i alla fall.

Det blev ingen segling över Atlanten - Fredagen den 16 April
Två man hoppade av Atlantseglingen i sista sekund så det hela blev inställt. Snopet och trist. Det betyder att min biljett bränner inne men det är ju inte så mycket att göra åt. Det betyder också att Håkan inte får hem sin båt i år fast han klarar nog ett år till i Karibien.
Här hemma fortsätter arbetet med båten. Förra vecka låg hon på land hos Sydmarin på Råå och förra helgen seglade vi tillbaka henne igen. På lördagen hade vi hård vind emot så vi struntade i det. På söndagen var det varmt och nordost så det blev en härlig bidevind hem till vå båtplats. Nu är säsongen igång igen. Den här veckan har jag arbetat med en massa ovanför däck. Försökte få loss travaren misslyckades dock. Får väl ta hjälp av varvet för att se om de kan få loss den.
Det blir mycket arbete i helgen också. Det ska bli kallt så det får bli nere.

Det är mycket nu. - Annandag påsk
Nu är det mindre än tre veckor kvar tills vi ska segla hem Salty från Västindien. Det börjar bli lite hektiskt med att få allt på plats samtidigt som Synapsen ska bli klar här hemma. Det blir utsegling från Nassau på fönstret efter den 25 April och sedan direkt mot Azorerna. Nu har jag koll på det mesta även om lite småsaker är kvar. Har dragit äväg en massa mail i helgen på saker som jag måste få svar på innan jag åker. När jag kommer hem är det meningen att vi ska dra direkt iväg på segling mot Östersjön så helst ska allt fungera som tänkt.

Premiärsegling!!! - Lördagen den 3 April
I går riggade vi båten och gjorde lite grovjobb. Försökte få loss kabelm till främre lanternan men den är helt fastgjuten. Kabeln brann ju av en bit i Peterhead förra året. Vi får hitta en annan lösning.
I dag blev det i alla fall premiärseglat! Andreas K kom ner vid lunchtid och vi seglade iväg mot Råå. SE 8-14 så det blev en helt underbar kryss i vårsolen. Lite kallt så där mot vinden. När vi skulle starta motorn vid inloppet gick den inte igång så vi fick segla in den på plats vilket inte var något problem men det är klart man blir ställd när motorn vägrar. Vid senare kontroll visade det sig att frälsarkransen som låg stuvad i akterhytten studsat upp mot nödkranen och vridit om den i den krabba sjön. Osannolikt men väl inträffat. Nu funkar motorn igen i alla fall.
På tisdag ska Synapsen lyftas och sedan målas och poleras. Till nästa helg bör hon vara i vattnet igen. Så härligt att vara igång igen.
Biminin kom förra veckan men jag har inte satt upp den än. Måste också fundera ut hur jag ska hantera bågarna när biminin är nere. Det finns lite att fundera på.
Anders var också nere i båten denna vecka och måttade till en targabåge. Vi ville ha biminin på plats innan vi började med bågen.

Medelhavsseglarna möttes i Lomma i dag - Lördagen den 13 Mars.
Dagen började med värme och strålande sol. Åkte först till Hjertmans för att se om min flyväst var servad men den var inte klar. Sedan en tur till Limhamns skeppshandel och slutligen till Lomma där Kryssarklubbens medelhavssektion (se www.medelhav.se) hade möte i södra kretsen. Det blev ett tevligt möte där många erfarenheter utbyttes. Pratade med Claes om hans erfarenheter med vinterhamn hos Sopramar i Lagos och sedan kom att prata om hamn i Tunisien också. Träffade också Lotta och Hampus på S/Y Ingegerd som lägger ut för Karibien i sommar. Trevligt med folk som kastar loss. När mötet var slut hade det blivit svinkallt och börjat regna. Vilken nedtur till vardagen igen. Dock, bra minnen från en bra dag.

Första varma dagen i år - Söndagen den 28 Februari.
Städade lite både ut och invändigt. Tittade också igenom vad som måste åtgärdas och bytas.

Besök hos Riggarna i Göteborg - och äntligen töväder - Fredagen den 26 Februari.
I onsdags samalades JRSK hos Riggarna i Västra Hanmen i Frölunda. Vi var 44 sedglare som lärde oss en maqssa om riggar. Hur man väljer rigg och hur man letar fel och förebygger skador. Vi pratade också en hel del om korrosion och andra skador. Eftersom jag har haft en hel del funderingar på riggen var det en mycket upplysande kväll. För egen del handlade det om kutterstag, var och hur styvt. Om backstag eller inte, fick förslaget att göra backstagen av Dyneema så är de till mycket mindre besvär när man inte anväder dem och fäster dem vid röstjärnen. Om fallboxar för utökade linor och en massa småplock. Till sist pratade vi trim av långfärdsbåtar för att minska belastningen på riggen. Kvällen var definitivt värt fyra timmars bilkörning i allt även om det blev lite surt på slutet när det snöade från Åsen och hem.

I dag kom äntligen lite vårtecken - ett helt dygn med plusgrader och därtill en massa som. Därtill kom På kryss och tyska Segeln. Det här bli en bra helg även om jag inte hade fyllt år.

I dag var Mange nere i båten och måttade till ombyggnad - Onsdagen den 10 Februari.
Det börjar bli dags för invändig ombyggnad. Trappsteg/stuv i fören, bokhylla. Hylla ovanför motorn för grab-bag och verktyg är väl de stora sakerna sedan är det är det en massa småplock. Ska också börja få lite plastjobb och förstärkningar gjorda. Det är mycket som man skall få ordning på och jag är ivrigt inne på andra hemsidor för att se vad de har lyckats med. Båten skall ju kunna användas för optimalt boende och seglande..

I dag började arbetet med biminin - Tisdagen den 9 februari
I dag kom Håkan från Kapell och Annat för att börja med biminin. Jag hjälpte till med placeringen och efter 45 minuter var jag genomfrusen. Då visste jag att han hade ett par timmars arbete kvar. Avundsjuk - absolut inte. Det ser i alla fall ut till att bli mycket bra. Ska vi nu segla söderut så kommer biminin att behövas även om det bara ser löjligt ut i vårt klimat. När biminin är klar skall vi a upp en targabåge för stöm och antenner.

Årsmöte i Jorden Runt Seglar Klubben - Lördagen den 6 Februari
Årsmöte i JRSK - alltid lika roligt. Man träffar likasinnade och pratar om hamnar och farvatten. Efter årsmötet var det ett föredrag om sjörätt. Spännande - skrämmande.

Sammanträffanden kan vara ganska intressanta. Jag tror inte att jag någonsin stött på den lilla franska byn Treguier tidigare. På fredagen berättade Björn Larsson om madame och kranskötaren som han skrivit en bok om. Vad han då inte visste var att han kom otroligt nära sanningen fast an hade diktat ihop allt. Det blev lite pinsamt när han senare mötte dem. Nåväl, i dag träffade jag Marianne och Lars som just påbörjat sin segling mot Medelhavet. Då jag frågade var de funnit vinterhamn visade det sig vara just Treguier. De blev nästa förvånade att jag hade hört talas om byn. Nu vet jag betydligt mer om den och är också helt säker på att vi kommer att stanna till där när vi seglar söderut nästa år.

Lyssnade på Björn Larsson i HYC - Fredagen den 5 Februari
I dag var Björn Larsson i klubben och pratade lite om sina böcker med focus på Den Keltiska Ringen och Från Vredens Kap till Jordens Ände

Två dagar på båtmässan i Düsseldorf - Måndagen den 1 Februari
Här fanns allt - verkligen allt.

I dag lade sig isen i hamnen - Tisdagen den 26 Januari.
I natt klickade det till i hamnen och isen lade sig. Får se om den ligger kvar för i morgon ska det börja blåsa. Synapsen låg bra med sina sju grader ombord. Det kändes faktiskt riktigt ombonat ombord i kylan.

Föredrag i segelklubben - Lördagen de 16 Januari .
I går höll Marie och jag ett föredrag om vår Skottlandstur för vår klubb HYC. Ett dryga 30-tal personer hade mött upp för att lyssna på oss och det blev säkert till en inspirationsafton för några. För oss själva blev det ett gyllene tillfälle att återuppliva alla minnen från vår resa. Pehr och Ingegerd var naturligtvis också på plats. Efter föredraget fick vi lite mat och det blev en mycket lyckad kväll.

Diskuterade segel med Linds - Onsdagen den 13 Januari.
I dag var jag inne hos Lasse Lind och diskuterade segel och rigg inför en längre segling. Vi kommer att behöva stormsegel, kutterstagssegel och ankarsegel. Dessutom måste riggen kompletteras med kutterstag, back och checkstag samt ett löst babystag. Jag fick råd om hur jag ska mäta och så får jag ta det när det blir varamare på däck. Köpte också ett litet rullmastsegel för avlastning om vintern.