Fler bilder kommer

Torsdagen den 15 Juli - Hemma
Seglad distans 44M - Totalt för hela semestern 1147M

Det började mojna på morgonen men i stället kom det två regnskurar. Vi väntade ut dessa och sedan lånade vi cyklar i marinan. När man ligger i hamnen är det gratis och då var det ju ingen vits med att plocka fram våra egna små cyklar. Vi tog oss en sväng ner till Skanör och tittade på kyrkan och sedan hamnen där vi också åt i fiskebutiken. Vädret efter lunch var som vanligt på den här semestern dvs sol och varmt.
Väl tillbaka vid kanalen gjorde vi oss klara att gå direkt hem. Lagom vind 8-11 från syd. Sista dagen på den här semesrtern med spinn i perfekt vind. Mellan Malmö och Saltholm norr om Nordre flak ligger en sten på 1,7m. Just på denna lilla fläck stod en stackars båt som dock kom loss själv efter en tid. Efter Salthom vred vinden lite mer i väst och jag fick jobba ganska hårt för att hålla båten för spinn. Strax innan Ven dog det dock ut helt och så tvärt att man nästan flög in i ratten när båten bromsade in.
Vid niotiden var vi hemma. Alexandra hade varit nere i hamnen på morgonen och vänt vår skylt och sagt till tyskarna som låg där att platsen var upptagen från kvällen. Trots det hade dessa fräcka tyskar bara vänt tillbaka skylten och låg sedan kvar. När vi kom in fattade de ingenting och ville absolut inte flytta så vi fick ta en annan upptagen plats och sova över i båten ifall någon skulle komma hem. På morgonen tog vi dock tillbaka platsen och nu ligger de kvar på bryggan men vågar inte titta på oss.
Bortsett från denna lilla tristess har vi haft en underbar semester och förutom storseglet har allt hållit ihop väl. Vi har väl heller inte seglat båten i så snälla vindar på någon tidigare semester.

Broen. Insegling i hemmahamn. En avslutande Bavariaöl efter tilläggning

Onsdagen den 14 Juli - Falsterbokanalen
Seglad distans 65M - Totalt 1103M

Vi tänkte tanka tidigt men tanken om den tidiga tankningen tog slut när vi kom till sjömacken. Eftersom vi var litre osäkra på hur mycket diesel det var kvar beslutade vi att vänta till tankbilen kom och fyllde på. Vi litar inte helt på mätaren för det tar ett bra tag innan den börjar falla från full tank. Vid kvart över tio fick vi lov att fylla på. Då hade en dam från en dansk båt farit runt och knackat på alla dörrrar för att se om det inte fanns diesel i alla fall fast det var slut. Hon jobbade verkligen hårt fast ibland kan det vara ok att bara ta ett nej från början. Vi fick i 94 liter så det visade sig att mätaren funkar ganska bra i alla fall. Under väntetiden passade jag på att fotografera lite på stan och alla de stuprör som det tydligen är så populärt här att klä in i stickat fodral.
I hamnen var det torgmöte halv nio på morgonen. Där var det fler folk i Almedalen. Jag vet inte vem som talade med det var betydligt mer inspirerande än Hägglunds mässande på Gotland.
Efter tankning drog vi hemåt. Först i bleke fram till Ystad och sedan började vinden fylla på från öst så att vi fick platt läns i vanlig ordning. Vi låg länge vid sidan om en 70-fotare för genacker. När vi närmade oss Falsterbokanalen rullade de in genackern men lät den sitta uppe. Vinden ökade ganska mycket mot slutet och precis när de gick innanför piren blåste det 11-12 och då rullade gennackern ut sig igen. Tufft jobb att få in den innan själva kanalen började men de lyckades.
Efter en halvtimmes vämntande i kanalen gick bron upp och vi lade till på nordsidan i marinan. Massor av plats i dennja fina marina. Efter hand ökade vinden och om natten fick vi en kuling över oss.
Hamnavgift 150 kr inkl el

Nu kan stuprören hålla värmen. Tankbilen på plats. Broöppning i Falsterbokanalen

Tisdagen den 13 Juli -Simrishamn
Seglad distans 64M - Totalt 1038M

I dag blev det också sådär med seglingen, dryga 40 fick vi gå för motor - och så kom äntligen regnet, fast i omätbara mängder.
Det var stekhett redan från morgonstund så vi lade ut så snart våra ägg och bacon lagt sig till ro i magen. I dag gick vi stora farleden ut. Det kändes som vi i går hade blivit lite snuvade på storheten i Karlskrona, den som fick Nelson att säga att staden var ointaglig. Stora farleden är verkligen imponerande med sina fästningsverk hela vägen ut. Det var kul att se.
Väl ute på öppet vatten seglade vi i god slör som började vrida mot halvvind när de första molnen dök upp på himlen. När själva kallfronten kom fösvann vinden allt mer och gick i väst så det fick bli motor ibland med understöd av storseglet. Vi funderade en del på om vi skulle få åska och slutligen kom också regnet fast det var inte läge att räkna millimetrar utan snarare droppar. Marie passade på att städa båten i den lätta luften och jag läste GW's senaste bok rakt igenom.
När vi närmade oss Simrishamn var himlen åter helt blå även om det blivit tio grader kallare.
Vi har nu gått en sväng på stan och kommit fram till at det har blivit klart mysigare med folk och uteserveringar än det var då vi var här senast. Efter en godnattdush är vi nu på väg i säng. Efter dagens motorgång vill vi tanka och här håller man sig med tiderna 07.15-09.00 hur någon kan tro att man är uppe frivilligt då.
Någonstans har vi bägge börjat inse att årets semestersegling börjar närma sig slutet och har för första gången diskuterat datum för ankomst i Helsingborg
Hamnavgift 150kr inkl allt.

Måndagen den 12 Juli - Karlskrona
Seglad distans 37M - Totalt 974M

Efter allt slamrande var jag absolut inte utvilad i dag. Sov med öronproppar för första gången på denna semester som trots värmen varit föredömligt tyst. Eftersom det var lite vindstilla på morgonen beslutade vi oss för att gå direkt efter duschen och sedan äta frukost på sjön. Det började aldrig blåsa så med platt läns i lätt luft beslutade vi oss för att gå för motor ner till Utlängan. Det belv mycket läsande och flugsmällande.
När vi kom in i skärgården gick vi NW och kunde börja segla igen. Vacker tur upp genom Blekinge skärgård. Inne bland öarna var vattentemperaturen 25,7 grader. Annat än de 9 vi hade när vi seglade upp för fyra veckor sedan. Olidligt hett i luften på länsen.
Det var lite spännande om vi skulle klara bron i farleden som är på 18m men det gick bra. Väl tillagda här i Karlskrona orkade vi inte se på stan förrän vid halv sju på grund av värmen.
Plötsligt fick vi ett sms från Alexandra som kommit in i Linköping och nu kändes det bra att det låg kvar en flaska Champagne i kylen. Vi beslutade oss för att handla lite lax och potatis och njuta till skumpan. Nu blev det ändå så att jag glömde laxen i affären så senare i båten fick vi sill och potatis i stället. Några tyskar i båten intill tittade konstigt på kombinationen sill, gräddfil, potatis och Champagne men vi hävdar numera att det är en Schwedishe spezialität. Det är fortfarande enormt varmt fast mörkret fallit på. I morgon tar vi Hanöbukten.
Hamnavgift 180 inkl el.

Bebyggelsen i Karlskrona känns inte så svensk. Hamnen. Vi firar att Alexandra kommit in på teknisk fysik. Efter carpaccion blev det sill.

Söndagen den 11 Juli - Grönhögen
Seglad distans 104M - Totalt 937M

Vi drog ganska tidigt från Gotland för det slulle bli bra vindar i dag och det blev det sannerligen. Efter en slö start kom vinden efter en timme och vi gick för halvvind i 7-9m/s ner mot Ölands södra. Hade tänkt ta os in i Blekinge skärgård men eftersom det gick så fort hade vi kommit in i skärgården när det var mörkt vilket inte är någon höjdare så vi beslutade oss för att stanna till på Öland. När vi skulle lägga till blåste det över 10 in mot bryggan och eftersom man lovat att vinden skulle hålla i är jag inte säker på att vi kommer ut i morgon. Vi får se.
Halv elva hade vi lagt till och försökte sova. Det är varmt och fuktigt och smäller som tusan från fallen på två polska båtar.
Hamnavgift 90 kr ex el

Lördagen den 10 Juli - Burgsvik
Seglad distans 46 M - Totalt 833M

Stiltje eller lätta vindar från syd när vi gick ut. Vi satte kursen mot Lilla Karlsö och jag läste in mig lite på Gotland. Gotland har tagit sig upp från ekvatorn, därav alla koraller som inte finns andra ställen i Sverige. Själv har jag svårt att förstå hur man tråcklade in ön genom Öresund utan att någon upptäckte det. Dock förstår jag nu språket bättre. Leif fattar man ju knappt när han pratar med andra gotlänningar men det är så klart det ekvatorialska arvet som slår igenom. Har alltid tyckt det lät lite utländskt. Vi skickade i alla fall ett sms på svenska till Eva och Leif för att se om de var kvar i Burgsvik eller om de var tillbaka i Helsingborg. Tyvärr hade de återvänt till den civiliserade skånska myllan.
Det var imponerande att segla förbi Karlsön med sin skarpa kant. Mängder av sillgrisslor som vi misstänker är honor eftersom hanar och ungar gett sig iväg på årets road-trip till södra Östersjön.
Efter en stund till för motor var vi framme i Burgsvik. Fick förklarat hur man tog sig till "centrum" och så gick vi till det hus som antagligen är centrum. Några hundra meter längre upp låg nästa hus som var ICA. Kanske inte Sveriges största stad.
Underbar kväll.
Hamnavgift 140 ex el

Fredagen den 9 Juli - Visby
Seglad distans 44M Totalt 787M

Seglad och seglad. I dag kändes det som om seglingen tog slut. Vi hade motvind ut genom Fårösund vilket var ok för då kunde vi sätta segel vär vi väl kom ut i Östersjön. Så snart vi kom dit så vred vinden så att vi fick den in 30 grader så vi valde att fortsätta ner till nästa hörn. Där vred vinden igen så att den kom in 30 grader. Efter nästa hörn då???? Nä, då vred det ännu mer och kom rakt emot i 15 m/s trots utlovade 7-10. Inget bra alls. Trött på att gå för motor. Fort gick det inte heller i motvind och motsjö. Väl inne i Visby fanns det inga platser i den vanliga gästhamnen så vi fick lägga oss som tredje båt i fiskehamnen. Fick bra hjälp vid tilläggningen i den hårda vinden.Just som vi lagt till ringde Andreas och meddelade att han hade klarat slutprovet och nu är färdig med att teori på utbildningen. Har några patienter kvar att behandla och sedan är han färdig. GRATTIS. Vi lade direkt in en flaska Champagne i kylen för senare skål. Nere i Almedalen talade Göran Hägglund till oss i ett försök att få oss att rösta på just honom. Handlade riktiga champagneglas för det där med plast och bubblor har visat sig var en extremt trist kombination.
Medan vi traskade runt och tittade på Visby bestämde vi oss i stället för att äta på 50 kvadrat som lär vara bra. Bokade sista bordet och gick tillbaka till båten för att byta om. Direkt tillbaka till middagen som var otroligt bra. De frågade direket om vi ville börja med ett glas Champagne och på det var naturligtvis svaret givet. På så sätt sparade vi ju in flaskan vi hade i kylen. Äkta småländsk tanke.
Efter fem goda rätter traskade vi hem i ett inte helt fredagsstilla Visby. Fiskerihamnen hade dock redan slumrat in.
Hamnavgift 280 ex el vilket är sommarens dyraste.

Torsdagen den 8 Juli - Vi ligger kvar i Fårösund

Redan när vi vaknade bestämde vi oss för att blåsa inne oavsett väder. Vi kommer inte att blåsa inne på riktigt denna semester om vädret fortsätter som utlovat så vi får väl ta en dag. I dag beslutade vi oss för att ta färjan till Fårö och sedan buss till Fårö by. Det gick betydligt fortare äv vi tänkt att ta sig över till Fårö så i stället för att vänta på bussen gick vi en sväng, närmare bestämt omvägen till Fårö kyrka. En lagom tur på några landmil. Väl framme gick eftermiddagens enda buss tillbaka men den struntade vi i och gick in på Fåröhus Wärdshus som nog funkar bäst för bussturister utan behov av kulinariska upplevelser. Mycket vänlig personal dock.
Efter maten gick vi över till kyrkan och tittade bland annat på två tavlor om hur säljägarna drivit ut på isen för många långa år sedan. Utanför kan man också beskåda Ingrid och Ingmar Bermans gemensamma grav.
Marie ville att vi skulle gå tillbaka men jag tyckte vi borde lifta. Marie var övertygad om att ingen skulle stanna medan jag hyser större hopp om mänskligheten. Vi kom överens om fem minuters liftande innan vi skulle börja att gå. Första bilen stannade. Två mycket trevliga damer som ridit Islandshäst. Som flera andra här lokala men numera utflyttade till storstaden.
Mail inkom från Pergite som vi träffade på Grinda. Kul.
Nu väntar Marie på att jag ska laga maten och jag väntar på inspiration till detsamma. Vi hörs. I morgon seglar vi till Visby

Fårhus på Fårö vars namn inte har något med får att göra. Små bortsorterade raukar. Marie talar med Margit

Onsdagen den 7 Juli - Fårösund
Seglad distans 43M - Totalt 743M

I dag fick jag lite hjärnsläpp när jag skulle välja väg men mer om det senare. Efter vi vaknat och ätit frukost kastade vi i dingen och tog oss in till Sandön för en promenad. Det är inte så lätt att gå där för allt är lös sand. Vi sökte upp vad som såg ut som fastare underlag men det är bara ett tunt täcke av mossa och därunder sand. Ingen mening med att gå där för man förstör bara mossan. Vi hann se lite olika växter som vi inte är vana vid och så gick vi upp till en koptisk kyrkogård där man begravt ryska sjömän som förlist någon gång på 1800-talet. Kyrkogården såg ut att vara helt nygjord där det också låg blommor och ett band i de ryska färgerna.
Efter besöket på ön seglade vi mot Fårö. Jag valde att gå österom så att vi skulle se lite mer av ön men borde ju av grunden att döma förstått att vi skulle komma väldigt långt från land. Det var som att segla längs danska kusten. Sand på stort avstånd. Kanske exotiskt här men inte för oss. Hade vi gått västra sidan hade vi sparat 11M fast till mitt försvar kan sägas att det var underbar segling även om vi lyckades ha storseglet ivägen för solen hela turen så det var ganska kallt. Vi började med en slör på 8-11 och efter Fårös udde halvvind på 7-9. Underbart att slöra i lagom vind och stora vågor. Konstant fart 7,7-8 knop och toppade på 8,9
Så snart vi kommit in i hamnen blev det lä och otroligt varmt. Det var ganska fullt på ordinarie platser så hamnfogden sa till oss att ligga längst in med ankare ut i aktern. Här ligger vi nu. Började med en härlig dusch och sedan upp till affären. ICA i Fårösund är en av de bästa affärer jag sett. Välordnad, snygg och ren. Lika stort sortiment som Maxi i Helsingborg fast bara lite färre kilo av varje vara.
Det belv frukt och grönsaker till kvällsmat och sedan tidigt i säng.

De ryska kanonerna, Synapsen med ankarsegel. I hamn i Fårösund

Tisdagen den 6 Juli - Gotska Sandön
Seglad distans 62M - Totalt 700M

Längtan till havet. Många längtar till att komma ut i skärgården och vi har också sett fram mot det, men skärgården kräver mycket uppmärksamhet medan vi också tycker det är skönt att njuta lugnet på en båt. Vi längtar mer till havet där det är öppet vatten.
Vi vaknade i stiltje och med ingen vind som pressade kom vi att ligga ganska snett vid klippan så vi beslutade att dra direkt. Frukost ute på vattnet. Efter att ha tråcklat oss igenom de smala farvattnen norr om Utö var vi ute på fritt vatten och satte kurs mot Sandön. Vinden byggde upp och det blev en behaglig slör för att senare vanan trogen gå över i läns.
På sydvästra sidan (lä) av Sandön var flera båtar uppankrade och när natten föll var vi 16. Senare på kvällen var det vackert att se alla ankarlanternorna skimra i det svaga ljuset. När vi kom hade det dock börjat blåsa lite mer så beslutade att gå i land i morgon i stället. Blåsten gjorde också att vi pendlade en del men det fick vi stopp på med vårt ankarsegel som fungerar enormt bra. Däremot kunde det inte hindra rullningen i dyningen. Eftersom vinden hade ökat blir det en hel den dyning som smiter upp på läsidan och vi rullade en del. Marie hade lite svårt att sova medan det inte bekom mig. Lite olika.

Kvällsstämning vid Dalarö Skans, På svaj i Franska Bukten på Gotska Sandön

Måndag den 5 Juli - Dalarö Skans
Seglad distans 23M - totalt 638M

I dag mönstrade Alexandra av. Efter frukost åkte vi in till stan och lämnade av hennes väskor på stationen och sedan gick vi ut och handlade en stund för att senare träffas till en gemensam lunch. Efter lunchen drog vi tillbaka till båten medan Alexandra skulle spendera även eftermiddagen på stan.
Så snart vi tankat vatten lade vi ut i solskenet och tuffade iväg med motor genom Skurusund och Baggenstäket för jag vet inte vilken gång i ordningen. Efter Saltsjöbaden kunde vi sätta segel och det blev lite härligare. När vi passerade Dalarö Skans föreslog Marie att vi skulle lägga till där och plats fick vi. Det ligger bara några ganska små båtar här.
I dag hade vi för ovanlighetens skull fel bägge två. Bägge trodde att macken i Skurusundet låg söder om bron. Tji fick vi bägge.

Synapsen i Wasahamnen. Stora sillar vid Strandbryggan. Surfande drake på väg hem från SM i Sandhamn

Söndag den 4 Juli - Wasahamnen
Seglad distans 6M - Totalt 615M

I dag var det en seg morgon men vi tog oss samman och drog in mot stan eftersom Alexandra ska åka hem i morgon. Det är fullt här i hamnen så vi fick hålla till godo med en ganska smal platsa där vi inte kommer ända in. Det går bra ändå.
Vi segade oss in till stan i värmen eftersom Alexandra ville shoppa lite efter all denna natur. Marie och jag satte oss ute i Kungsan.
Nu sitter vi bara och tar det lugnt i båten. Det har varit otroligt varmt i dag.

Skärgårdmiljlö. Alexandra matar Kanadagäss. Wasahamnen i kvällsljus

Lördag den 3 Juli - Lövbergaviken
Seglad distans 33M - Totalt 609M

I dag blev det härlig segling. Vi drog tillbaka mot Stockholm i sydlig vind på 7-10m/s. Värme och strålande sol. Helt underbart. Vid Baggensstäket fick vi dra igång motorn som hjälp till storseglet för vinden kom från alla håll. Inne i stäket var badplatsen överfull av människor som badade i det 20-gradiga vattnet. Vi fortsatte norrut och landade i Lövbergaviken där det bara var 13,5 grader i vattnet. Bo och Trissan bor här så vi lånade en boj nere i hamnen och lade till för natten. Bo och Trissan kom med sallad och vi hade sill och potatis så det blev en perfekt måltid. Bo som tydligen alltid ska bada drog sig inte för att hoppa in i det svinkalla vattnet. Vi andra satt bara och tittade på. Det blev en sen kväll.

20 grader i Baggensstäket, Bo badar i 13,5 i Lövbergaviken. Trissan med ett glas vin.

Fredag den 2 Juli - Lökholmen utanför Sandhamn
seglad distans 8M - Totalt 576M

Varm och underbar morgon så vi tog det ganska lugnt i dag. Mot lunch seglade vi söderut mot Sandhamn. Vi kan konstatera att det har blivit allt kortare sträckor för varje dag. Vi ville inte ligga i Sandhamn för där är det ofta ett herrans liv så vi valde Lökholmen som är lugnare. Vi lyckades pressa in oss genom det grunda gattet till inre hamnen för den yttre var reserverad för båtar som skulle segla SM för Folkbåtar, Neptun, Drake, Knarr F18 och några fler. Plus alla som är i antågande till Gotland Runt. Vi fick god plats i inre hamnen men när fler båtar skulle in var det en som gick på grund på en sten i vattenytan. Maken till smäll har jag inte hört på länge.
Efter tilläggning gick vi över till andra sidan för att ta passbåten till Sandhamn. Det är rejält varmt ute nu så det var full fest utanför Seglarhotellet. Allt var bara fint till Farbror Fläsk började spela på 120db. Inte kul att stå ute och känna smärtan i öronen. Fattar inte varför denna ljudnivå ska till för några solande på After Sail. Vi drog oss längre bort mot dykarbaren och tog en glass i värmen i stället. Därefter tittade vi runt på ön lite. Fram mot sen eftermiddag handlade vi och tog passbåten tillbaka igen. Där fick Alexandra och jag gå på nätverksjakt för hon skulle köpa biljett hem. På klippan ovanför båtbryggan fick vi in näten på Sandhamn och kunde köpa biljett.
Hamnavgift 200 kr

Torsdag den 1 Juli - Lökholmarna på Storö
Seglad distans 13M Totalt 568M

Sommarens absolut ljusaste natt. Värdigt ställets namn. I paradiset säljs det även tidningar och det kan vara bra att veta för framtiden. På morgonen kom en båt från SvD och sålde morgontidningen. Vi klarade oss utan. Det är ju semester. Vi gjorde oss i stället klara och gick mot Ingmarsö för att duscha och proviantera. I hamnen kunde man låna en liten båt så att man kunde ro till affären och brödboden. Min förmåga att ro rakt kan väl diskuteras men fram kom vi.
Efter att ha väntat ut en regnskur seglade vi söderut mot Möja som vi bara såg från vattnet. Vår kurs var satt mot Storö där vi ankrade upp oss mot klipporna på Lökholmarna. Framför oss seglade en 6a in. Skärgårdskryssarna passar verkligen att segla här. Vi sidan om oss mot klipporna låg Bavara 36an Mumin med en mycket trevlig besättning som i år seglade utan barn.

SvD i Paradiset. Mås. Ankrade på Storö

Onsdag den 30 Juni - Paradiset på Stora Jolpan
seglad distans 17M - Totalt 555M

I dag var det inledningsvis en ganska kylig dag. När vi kommit norr om Siarö började det regna lätt och sedan skulle vi söderut rakt mot vinden i den trånga och steniga leden från Yxna mot Finnhamn. Det fick bli motor och massor av kläder. Just som vi droppat ankaret i djupfladen i Paradiset bröt solen fram och varenda molntuss försvann. Det blev helt uenderbart väder. Mot klipporna var det ganska många båter men det fanns gott om plats att svajankra på. Resten av dagen bara njöt vi med undantag av när Alexandra och jag lyckades få en tamp i snurran på dingen. Efter lite slitande löste det sig dock.
Det blev en underbar kväll i Paradiset

På svaj i Paradiset

Tisdagen den 29 Juni - Siaröfortet, Kyrkogårdsön
Seglad distans 17M - Totalt 538M

Vi började dagen med att segla till Gällnö där vi kastade ankaret på Hemfladen och tog dingen in till affären. Gällnö är ett litet samhälle som är ganska välbevarat. 30 människor är fastboenden men det finns nog en hel del sommarturister på ön för det var mycket folk i affären. På väg tillbaka till dingen såg vi en delfin i plast som surfade iväg på fladen. I land stod en liten unge och såg ledsen ut. Det blev till att rädda Willy och delfinen återkom till sin ägare som inte såg särskilt lycklig ut för det. Snarare som om räddningen tagit för lång tid.
Efter Gällnö seglade vi upp längs Ljusterö till Siaröfortet. Här begravde man en gång döda från koleraepidemin varför ön kallas Kyrkogårdsön. Fortet är imponerande och hade väl sin storhetstid under och efter kriget även om det väl som alla andra fort här uppe inte har kommit till användning - som tur är.
Alexandra sprang från hamnen till norra skansen och tillbaka över fortet. Fem varv på 24 minter vilket betyder att ön inte är så enormt stor.
Vi var bara tre båtare i hamnen så det kan knappast sägas vara överbefolkat.
Hamnavgift 120kr ex el

På svaj på Hemfladen, Gällnö. Glassigt jobb. Alexandra njuter sol och hav.

Om vår segling fram till detta kan du läsa här.