Torsdag den 12 Juli. Semestersidan förberedd.

Har börjat göra sidorna till semesterseglingen. Börjar här.


Onsdag den 11 Juni. Regn och kuling från nordväst.

Det roliga tog slut. Vilka veckor det varit!! Det blev mycket segling i Sundet. Avslutade helgen med lite kryss-länssegling och masttrim tillsamman med Alexandra. Med två knops motström blir det mycket kryss och perfekt för att kolla in seglen. Dinge med motor provades också. De fyller sin uppgift med råge. Fick många kommentarer på att jag valt en 2,5 hk motor. Enbart positiva kommentarer. Många vågade erkänna att de köpt en alldeles för stor - tung motor för att den enkelt skulla kunna tas ombord i dingen. Flera hade sålt sin stora och köpt en mindre. Vi män vill väl köpa så bra grejer det går och tänker inte alltid på att kunna använda dom också. Nu är i alla fall allt klart för att kunna dra på semester nästa vecka. Då börjar seglingen mot Norge. Kanske Sörlandet, Kanske Västlandet. Vi får se.


Nationaldagen den 6 Juni, Vilken månad det varit!!!

Segling i underbart väder. Tänk så underbart det är att ha båt när vädret är så här. Sedan kan man bara konstatera att det är underbart att ha båt annars också. I dag var vi i Helsingör och passade på att handla lite inför årets sommarsegling. Snart bär det av. Förhoppningsvis kommer vi upp till Norge. Det är i alla fall målet. Sedan får väder och vind bestämma en hel del också. Årets väder har börjat som fjolårets men förhoppningsvis blir sommaren bättre. Dock, när jag tittar här på bloggen på de bilder vi tog förrra året var egentligen det mesta väldigt bra även förra året. Alla håller nog inte med mig, men det beror väl på vad man trycker är acceptabel vind och väder. Vi tål nog en del.

Kvällen tillbringade vi med Ingegerd och Pehr liggandes för ankare utanför Pålsjö. Härlig middag och underbar solnedgång. Inne i Norra Hamnen var det ganska mycket liv i dag så vi gjorde ett perfekt val - om man nu ville ha stillhet alltså.

Spinnackerfallet lyckades vi aldrig få in i masten igen. Vi har lagt det runt blocket i topp och sedan får det gå ner utvändigt resten av sommaren. Till vintern då vi plockar ner masten får vi lösa den biten. Det är lättare när man kan titta igenom hela masten.

Det blir segling resten av helgen också. Alldeles för bra väder för att klippa häck.


Söndag den 18 Maj, Vilken vår!!

Nu är det full fart på seglingen. Skål för det. Många solskensdagar och skapligt bra vind så att man i alla fall kan trimma in båten. Bortsett från i dag har det varit underbart varmt också. Vi har hunnit med en tur ner till Malmö också. Marie sjungen Aida där nere och var är väl bättre än att bo ombord. Fortfarande mucket dåligt toalett/duschförhållanden i den nya hamnen i dockan. Riktiga toaletter beräknas inte förän 2010. När i var där fungerade en och den var också dusch. Lång väntetid? Ja.

Alexandra har filat lite på hemsidan som hon tycker ser lite gammalmodig ut så evt kommer det upp lite nytänkande. Vi får se om vi får upp den nya.

Lagom till att jag skulle ut och köpa en snurra till dingen passade Yamaha på att ha vårerbjudande så där sparade vi tusenlappen. Helt perfekt.

I dag kommer årets första bilder. Klicka för förstoring.

Vinterplatsen på A-bryggan. Många och tynga båtar ger hård belastning på bryggan när vinterstormarna kommer. Bogproppen. Något nät måste har fastnat i höstas för motorn stannade till och drog sedan bara med halv fart. Svaret. Alla bladen brutna. Synapsen på Holms varv för vårklargörning.

Vita snobbranden borta när vattenlinjen höjdes. Malmö Dockan från masttoppen. "Dags att komma ner nu?"


Onsdag den 23 April, Helsingborg

Äntligen segling i en färdig båt. Till sist kom bogproppen på men vi lyckades inte byta den ena anoden. Evt lyfter vi i Juni igen för att se om den är borta då. Nu måste däcket skuras igen, annars är allt klart. Lyckades inte hitta någon strömbrytare till invertern. Det får bli ett senare projekt. Seglingen hem till Helsingborg var en dröm när man la ut ensam. Lätta vindar och mycket lätt nordgående ström. Hoppas vädret håller sig så här resten av sommaren!!


Tisdag den 22 April, Holms varv Råå

Det tog några extra dagar att få nya blad till bogproppen så Synapsen går först i vattnet i morgon. Helt OK för jag har hunnit med att fixa en del där också. Träpuggen är slipad och vi har fått in en inverter så att vi alltid har 220 V ombord. Ganska skönt att kunna ladda datorer, borr, slip etc. Nu är det bara en lina som sitter kvar i masten där spinnfallet ska vara som jag inte kan få ut. Får fixa det nästa vecka. Får se om det blir segla av i morgon. I så fall blir det ensam och då lär inget i masttoppen fixas.

När jag skulle packa ut dingen i helgen upptäckte jag att pumpen saknades. Mailade och i dag kom en mycket fin pump på posten (ja, Hemköp i alla fall). Tack Gunnar på Båtaccenten, mycket snabbt och professionellt skött. Hos Er handlar jag igen.


Onsdag den 16, Holms varv Råå

Synapsen står på land. Botten har klarat sig bra men det var gräsligt så mycket tulpaner det växte på propellern. Det tog många timmar att slipa och polera upp den igen. Mycket växte det också i bogproppen. Så mycket att två propellerblad spruckit. Som tur var på samma propp så det är bara den ena som behöver bytas. Anoderna har bytts ut och vattenlinjen har höjts så att den nu inkluderar den tidigare vita snobbranden. På fredag ska bogproppen vara på plats och båten ska ner i vattnet igen. Skönt med kort tid på land.


Lördag den 12 April, Råå

Nu är motorn servad i Helsingör. Jag har egentligen ingen aning om hur priset ligger jämfört med Sverige men i Dk blir det av. Hos Sydmarin hör de av sig men när det blir vet ingen.

I dag seglade Pehr och jag ner båten till Råå. Nordlig vind 5-7 strålande sol och stiltje i båten. Vad mer kan man begära. Hålet i däck är tätat. Borrade upp det, limmade med epoxy och satte slutligen i en träplugg. Nu borde det vara heltätt. Ska slipa lite på det i veckan. På måndag ska båten upp på land för att fixas i botten. Färg och anoder. Har har beslutat att ta bort den vita snobbranden längst ner och måla upp bottenfärgen längre. Alla 37-or jag ser är bara öbervuxna på den vita sektionen. Kanske lägger jag en vit rand av bottenfärg i stället.

Resten av veckan blir det jobb med att få resten färdigt. Skönt att våren kom.


Söndag den 6 April, Helsingör

Äntligen lite segling. Har efter en massa hårt arbete kommit så långt att det kändes bra att segla. I dag stack Alexandra och jag till Helsingör för i morgon ska båten på service hos JK. Sydmarin på Råå har jag tröttnat på för länge sedan. De blir aldrig färdiga med något och jag väntar fortfarande på att de ska ha tid med min 2006 service.

När vi fick vår båt fanns det ett litet borrhål i teakdäcket. Då det inte kom in vatten trodde jag att det var ytligt. I förra årets regnande och sedan vintern har gjort att tillräckligt måcka droppar gått igenom däcket för att skruvarna inne i luckorna skulle rosta. Nu har jag fått träplugg och borr av Måns på s/y Olivia så nu ska vi väl få ett fullgott resultat.

Årets enda nyförvärv blir en ny dinge; Loadstar med en Yamaha motor

I onsdags var jag på träff med jrsk i Göteborg. Vi tittade lite på genesamma inköp inför avsegling. I år är det 15 medlemsbåtar som ger sig ut på haven. Inte illa. Mycket av den utrustning som finns i våra båtar säljs i små mängder och är dyra att köpa. Handlarna säljer inte heller så många prylar så det finns en hel del pengar att spara om man gör gemensamma inköp. Handlarna vill ju också att man köper av just dom. Om Du som läser detta har takar på lite dyrare extrautrustning, kolla in jrsk's sida om inköp.

Nu suger det verkligen till i seglartarmen. Det är skönt att våren äntligen är här. Årets sommarsegling går till Norge.


Söndag den 2 Mars, Hård vind

Har varit nere och kollat båten efter gårdagens kuling. Allt ser bra ut fast däcket börjar se allt för tradigt ut. Fullt med gröna alger. Snart dax att tvätta och polera. Det finns inga omedelbara reparationer att göra så jag hoppas att komma igång med seglingen i mars. Passade på att fira min födelsedag med att åka upp till Bosse i Göteborg för att han tillsammans med Thomas skulle lära mig arbetet som webmaster för Jorden Runt Seglar Klubben. Du som är inne på den sidan kan väl kommentera om Du tycker att något kan göras bättre. Jag har mycket att lära på den fronten men det är trevligt.


Söndag den 3 Februari, Strålande sol

Strålande solsken så jag passade på att starta upp motorn och låta den köra en stund. Allt fungerade perfekt. Allt annat verkar ha klarat sig bra genom de senaste veckornas stormväder. Vi som ligger i träffas ofta på bryggan och passar på att titta till varandras båtar när vi är nere. som regel finns det någon där varje dag vilket är betryggande.

I går var vi i Göteborg. Började på båtmässan och kollade in lite på båtarna och konsaterade snabbt att det inte fanns något nytt som verkade bättre än Synapsen. Måste dock berömma Regina av Vindö som ställde ut en underbar 38:a. lite dyr för oss bara. Efter båtarna spenderade vi resten av tiden på prylarna. Där finns det alltid mängder man inte har sett förr. Otroligt kul även om man inte behöver eller tänker köpa något. Vi var dock på jakt efter en dinge så nu har vi fått en ganska bra uppfattning om vad vi vill köpa.

Bavariaklubben hade årsmöte på mässan men där var inte vi och tydligen nästan ingen annan heller. Fyra pesoner förutom styrelsen. Man är ganska putt och det kan jag väl förstå men ärligt talat tror jag inte behovet är så stort över att träffa folk som seglar samma båttyp när ändå ingen är ute och kappseglar. Bavariaklubbens hemsida är dock outstanding och det är nog där de flesta vill träffas.

Vi fortsatte i stället vidare till årsmöte i Jorden Runt Seglar Klubben. Där är det desto roligare att träffas när alla har samma intressen oavsett ålder ellet båttyp. Jag kommer lite senare att ta över posten som webmaster där och lite kan man onekligen lära sig från Bavariaklubbens sida. Efter årsmötet var det föredrag. Det var en familj som seglat med sin tioåriga dotter till Karibien och Centralamerika. Mycket spännande. I år är det inte mindre än 14 båtar i JRSK som ger sig iväg. Så många långseglare har aldrig åkt från Sverige samtidigt.


Onsdag den 2 Januari

Hemma i soffan önskar vi ett Gott Nytt År

I dag var jag nere i båten och tittade till henne. Allt ser bra ut. Temp inne + 8 grader. Det är dags att tänka på evt ändringar och uppdateringar men just nu kan jag inte komma på något som behöver göras akut. Har ett litet läckage vid en av mantågsstöttorna på sb som måste åtgärdas någon dag då vi är två i båten. Omöjligt att fixa själv.

Sitter och skriver en artikel om ARC 2007 som jag följt med från fåtöljplats. Ska se om jag kan hänga med någon båt 2008. Sommarens segling lutar åt Norge.