Söndag den 29 Juni

58.58.2 N 05.43.8 E Stavanger. Seglad distans 53 nm. Totalt 404 mn.

Härlig segling norrut.

Att sova i Egersund visade sig vara näst intill omöjligt. Showen på kajen körde till ett och sedan var det efterfest på båtarna. Otroligt många otroligt fulla. Ingen vacker syn.

Vid sju drog vi i alla fall iväg norrut. Först genom det smala Egersund och hela vägen runt Eigeröy där vi också passade på att äta frukost. Ute på Nordsjön igen hade vi en läns i sydlig vind norrut. Vid Lunchtid passerade vi Järens Rev och därmed vår västligaste position på denna tur (om vi inte går en sjömil längre ut på vägen hem). Här gippade vi och fortsatte inomskärs mot udden norr om Stavanger där det sedan blev bidevind söderut in mot stan.

Stavanger ligger vackert på flera uddar ut mot Byfjorden där de två äldsta stadsdelarna ligger på varsin kullen med gamla hamnen – Vågen- inklämt mellan sig. Där inne i Vågen ligger vi nu. Vi började med att gå in där men hittade inga toaletter som fungerade så vi gick runt hörnet till Björvika där dom faktiskt inte heller fungerade. Under eftermiddagspromenaden gick Marie och Ingegerd upp till Kulturhuvudstadsinformationen och där av alla ställen visste de allt om hur hamnen fungerar. Konstigt för här nere vet ingen det. Det blev att lägga ut igen och gå tillbaka till Vågen. Där vi nu har hittat både toalett och ström, däremot inget internet. Vågen var i norsk stil överfull på dagen men vid sextiden försvann de flesta. Det ligger sand på hela kajen och längre bort var det final i en deltävling i världscupen i strandvolley. Lite annan dimension här och på tillställningen än i Helsingborg. Träffade en av evenemangsbyggarna som var svensk och sade att här i Norge är strandvolley en mycket stor sport därav arenan som är gigantisk.

På kvällen gick Pehr och jag upp till en av barerna vid kajen och tittade på fotboll tillsammans med riktigt många andra. Grattis Spanien. Efter fotbollen fortsatte barerna i oförminskad stil till tre på natten så det gäller att ha öronproppar om man ska sova här.

Mer om vår tur i Norge kan Du läsa här.


Lördag den 28 Juni

58.27.2 N 06.00.0 E Egersund. Seglad distans 66 nm. Totalt 351 nm.

Äntligen Nordsjön så att vi kunde ta fram shortsen.

Vi somnade gott i går till lite fredagsmusik på kajen. I dag lade vid ut kl sju och konstaterade att det inte var småkyligt utan svinkallt. Frukosten intogs medan vi gick inomskärsleden mot Lindesnes. Det är mycket skär och Marie släppte inte fingret från sjökortet en sekund. Trots nästan stiltje var dyningarna ute vid näset ganska höga och slog våldsamt mot klipporna. Efter Lindesnes tog vi en kort sväng inomskärs för att gå igenom Korshamn som är en av de vackraste små byarna jag sett i Norge. Därefter utomskärs igen och direkt mot Egersund. Vid Lista började det bli riktigt varmt och shortsen åke på. Resten av dagen blev helt perfekt om man bortser från att vindstyrkan på 2-3 m/s W gjorde att vi fick gå för stor och motor hela dagen. Djurlivet var extremt sparsamt med en ensam mås. Tänk att det kan vara så lugnt på Nordsjön.

Efter Lindesnes ändrar sig naturen från Sörlandsgulligt till Vestlandskargt. Lista är ganska lågt område som mest tycks ägnat åt får och resten norrut var som ett långdraget och högt Kullen fast med mycket lite bebyggelse. En ganska dramatisk natur att segla förbi.

Vid femtiden hade vi lagt till i Egersund. Det är liv i hamnen för här som överallt annars är det festival. I kväll spelar en skotsk grupp i kilt så flickorna hoppas att det ska börja blåsa lite. Livat lär det under alla omständigheter bli. Efter att vi gjort båten klar tittade vi på stan och handlade lite. Egersund är en väldigt vacker liten stad som klättrar upp längs berget. Många gamla hus och resten smälter in ganska bra utom en del 70-tals bebyggelse vid torget. Vi tyckte i alla fall om det vi såg.

I kväll tar vi det lugnt och lyssnar på musiken och i morgon seglar vi vidare mot Stavanger.

Hamnen i Mandal. Lindesnes fyr i stiltje. Egersunds hamn med norsk snekke och Synapsen i bakgrunden


Fredag den 27 Juni.

58.01.6 N 07.27.2 E Mandal. Seglad distans 25 nm. Totalt 285 nm.

Strålande sol i skärgården.

Vaknade av att regnet öste ner. Det blev ett snabbt beslut att strunta i promenad i Kristiansand på förmiddagen utan vi gick direkt till duscharna. Dyraste hittills, 35 kr/pers. Men – det var det värt. Efter frukost hade det slutat regna och vi samlade ihop våra saker och drog SW mot Mandal. Hade frågat en lokal kille om vi kunde komma igenom inomskärs och det skulle inte vara några problem så länge masthöjden är under 19 m. Efter en timme försvann molnen och vi fick en underbar tur mellan de inre skären. Tur att vi hade frågat om bron för det fanns ingen markering om höjd och man tänker alltid att det är på håret.

Vid tretiden lade vi till vid gästbryggan i Mandal och tog en sen lunch. Därefter en tur på stan som verkligen är pittoresk. Affärerna stänger i anständig tid – om man arbetar där. Senast kl 16.30 är allt stängt. Torsdag är det öppet till 19.00 men det hjälpte oss föga. När vi alltså inte kunde handla mer gick vi upp på stadens kulle, Uranienborg och njöt av utsikten åt alla håll. Fram mot kvällen dog vinden och gav oss en fantastisk kväll där vi kunde sitta ute och äta. Nu njuter vi verkligen.

I morgon drar vi tidigt mot Egersund eller Stavanger. Ni får se var vi hamnar.

Ny Hellesund innan solen bröt igenom. Synapsens besättning på Uranienborg. Synapsen nere t.v. i gästhamnen i älvmynningen.


Torsdag den 26 Juni

58.08.6 N 08.00.1 E Kristiansand. Seglad distans 21 nm. Totalt 260 nm.

Blindleia

Vi vaknade i strålande sol. Regnet kom först när vi skulle till toaletten. Efter frukosten tog vi oss en runda på stan där det är festival denna vecka. Musik i vanlig ordning men betydligt mer handarbete och hantverk än vi är vana vid från tingeltangelborden hemma i Skåne. Detta kändes betydligt mer genuint. Hittade också en elefant som traskade runt på stan. Den kom från cirkusen som passande nog också var på plats. Lillesand är i likhet med många städer och byar här på Sörlandet betagande vacker och Ingegerd och Pehr fick sin första bekantskap med husen i Sörlandsvitt.

Vid lunchtid drog vi iväg genom Blindleia. Strålande sol men bitande kallt i sydvästvinden. Det var betydligt varmare när vi var här för två år sedan men nu är nu. Lika vackert är det i alla fall att titta på naturen och de välhållna husen som oftast smälter in på ett behagligt sätt.

I Kristiansand tog vi en ny brygga i besittning. Här är ganska många båtar och vi ligger vid sidan om två finska som skall segla Classic Malt Cruise om två veckor. De har redan varit på väg i tre veckor från Jacobstad. Vi har också hunnit köpa sjökort eftersom dom vi beställde från nautisk.no hade hamnat i Malaysia och sannolikt inte gör så mycket nytta där heller. Nu har vi i alla fall sjökort till hela turen norrut i tillägg till plottern och vår C-map i datorn.

Marie tar en paus i kökstjänsten. Gl Hellesund. Marie och Ingegerd med en kompis de inte sett på flera år...typ aldrig.


Onsdag den 25 Juni

58.14.9 N 08.23.1 E Lillesand. Seglad distans 104 nm. Totalt 239 nm.

Längsta Skagerrakseglingen.

Vi lämnade Skagen strax efter åtta för att både vinden och sjön skulle hinna lägga sig efter några dagar blåst. Sjön hade lagt sig förvånansvärt fort så det enda vi inte var nöjda med var kylan som var bitande och strömmen som det senare skulle visa sig vara betydande. Vi gick för motor i platt läns upp till Skagen NE och passade på att äta frukost. Senare skulle vi få vinden nästan rakt emot vilken betyder lite mer obekvämt ätande. Vid märket satte vi segel och började med att gå norrut i behagliga vindar på 5-8 m/s, dels för att få en passande vindvinkel och dels för att slippa motströmmen. Vi ställde in vindvinkeln på autopiloten på 60 grader vilket ger en snabb och bekväm segling och sedan var det bara att slappa och vänta på att vinden skulle vrida i SW. Det gjorde den tidigare än beräknat och ganska snart var vi på kurs mot Kristiansand. Problemet var bara att strömmen på över en knop satte oss NE så efter sex timmar hade vi egentligen bara kommit norrut. Fram på eftermiddagen släppte strömmen lite och vi kom äntligen iväg lite mer mot målet. Tidig kväll vred dock vinden dock tillbaka något mot väst och ökade till 10-13. Då åkte genuan ner och motor och revad stor fick ta oss till Lillesand i stället. En timme innan vi var framme vred vinden rakt emot och det började regna. Väl inomskärs och nu utan segel började Pehr på matlagningen så direkt efter att vi strax före elva förtöjt till svensk dansbandsmusik från bryggan vankades det mat. Musiken fortsatte till midnatt och vi insåg att vi sparat 1000 Nkr. Priset för att komma i och lyssna var 250 kr / pers. Suck.

Det blev en lång och dryg segling över Skagerrak. För två år sedan avverkade vi 90 nm till Kristiansand och i år 104 till Lillesand och nu har vi ändå 20 nm kvar. Vindarna och vädret och dock varit behagligt bra fram till de sista timmarna. Djurlivet på Skagerrak var snålt.

Vi gratulerar Ulla på födelsedagen.


Tisdag den 24 Juni

Styv kuling. Kvar i Skagen.

Ytterligare en dag i Skagen. Flickorna skickades på shopping och Pehr och jag kollade motorn. Lyckades sumpa ner en skruv till impellern som vi omöjligt kunde hitta. Upp till VP på Stålkajen som förundrat tittade på min skruv och konstaterade att den var i minsta laget. Hans dagliga motorer var nog några hundra hästar starkare än vår. Efter en hel del letande hittade han en som låg fel och eftersom vi bara behövde den enda funkade det för oss. Växel på hundra kronor hade de inte så de sponsrade skruven. Tack VP Nordship i Skagen. Originalskruven skramlar väl fram igen vad det lider.

Efter lite slappande i båten tog vi också tag i handlandet. Ingegerd och Pehr inhandlade var sin Musto ocean, trötta på att bli halvvåta på vägen hit. Marie hittade en landgångsjacka och jag handlade mat. Alla blev nöjda. Efter den turen drog flickorna på stavgång och vi män lagade mat. En icke förkastlig fördelning för det betyder att man slipper diska.

I morgon bär det av mot Norge. Sjön och vi måste bara lägga oss lite.

Synapsen i Skagens hamn vid sidan om några danskar på väg mot Nordkap. Världens minsta uteservering? Skagen station, vacker som få.


Måndag den 23 Juni

Storm. Vi ligger kvar i Skagen.

Västliga vindar 28 m/s gör att det inte har blivit så många förändringar här i hamnen i dag. Det ska dessutom blåsa lika mycket i morgon. Grannbåtens besättning hade varit ute på Grenen och berättade att det var dagens stora skådespel att se vågorna från Skagerak och Kattegat mötas i stora kaskader. Vi missade det så det finns lite att göra i morgon också.

Vi började dagen med en lång frukost. Bagaren hade en bra dag för jag köpte alldeles för mycket. Duschar och sanitet är mycket bra här i hamnen så det var fyra rena sjömän som drog på stan vid lunchtid. Började med att handla handskar, sockar och! handvevade ficklampor i fiskarnas butik. Därefter 100-års jublerande utställningen på Skagens museum. Man visade upp i stort sett allt man har i samlingarna så väggarna var fyllda från golv till tak. Imponerade utställning men viss utmattningsvarning.

Efter konsten krävde magarna sitt och vi åt dagens andra frukost - nu dansk variant med smörrebröd och äggkaka. Sedan lite shopping så klart. Inhandlade slutligen spätta (och lax till mig) här nere i hamnen. Sedan dess har vi ätit och kollat in hur folk har tilläggsförtöjt sina båtar och oroligt sett hur ögonstenarna gnager mot kaj eller andra båtar. Vi har förtöjt utanpå en annan båt med landlinor utanför så vi skaver varken mot kaj eller någon annat.

Sankt Hans bålet i kväll struntar vi i.

Lunch hos Clausen, billigt och mycket bra. Kvällsmat ombord, Marie skalar potatis.


Söndag den 22 Juni

53.47.1 N 10.35.3 E Skagen. Seglad distans 116 nm. Totalt 135 nm.

Varierande vindar. Allt utom första kvadranten. 2-17 m/s

I dag skulle det bli en mellandag i blåsandet så vi gjorde oss klara att gå i soluppgång då vi räknade med ganska många timmar till Skagen. Vid halv tre hade vi kastat loss i tillräckligt med ljus för att se inseglingsmärket. Sjö och vind rakt emot, NW 5-7 m/s så vi valde att gå norröver och gå öster om Anholt. Soluppgången var helt fantastisk. Nästan molfri soluppgång i öst över Hallands väderö och fronten i väst med en magnifik regnbåge. Nu vet vi var guldet finns. Ett stort kryssningsfartyg passerade regbågens fot på sin väg ner mot Sundet. Vid femtiden kom fronten, det mulnade på och vinden avtog till några m/s från SW. Anholt passerades vid halv nio och vinden kom nu från SO och ökade till 17 m/s. Då vi ville passera Läsö på västsidan blev det platt läns. Jag var lite förvånad över hur hög sjö det kunde gå på Läsö flak med tanke på att det bara är 8-10 m djupt. Här flög vi fram och toppade 10.7 knop. Väl på insidan av Läsö vred vinden mot syd så det blev platt läns upp mot Skagen också i 11-14 m/s. Här gick vi för full stor och genua ända till faran för slänggipp blev överhängande när sjön byggdes upp norr om Läsö. Vi ankom till Skagen i regn vid sextiden och snittade således sju och en halv knop. God hjälp sista tre timmarna av medström på nästan två knop.

Flickorna tyckte inte vädret var sådär kanon så de spenderade det mesta av tiden i ruffen sovandes med värmen på max.

Om detta skulle vara en mellandag i blåsandet blir vi här i Skagen några dagar för nu ska det blåsa på riktigt.

Soluppgång i öst med regnbågen väst. Marie serverar GI-anpassat mellanmål...eller. Klicka på bilderna. Fler bilder hittar du här.


Lördagen den 21 Juni.

Vi ligger kvar i Mölle.

Vi räknar med att segla vidare i natt. Vinden kommer att lägga sig och vrida syd och då har vi ett fönster på ett drygt dygn att ta oss till Skagen innan nästa lågtryck rullar in. I dag blir det bara att slappa och läsa. Sjöhävningen i hamnen gjorde sömnen lite orolig. Det rullar faktiskt lika mycket här inne som det gjorde på Nordsjön när vi seglade över förra hösten.


Fredagen den 20 Juni.

56.17.0 N 12.29.5 E Mölle (by the sea) Seglad distans 19 nm. Totalt 19 nm

Midsommarafton WSW 6-15 m/s

Besättningen: Ingegerd, Michael, Marie och Pehr. Åke och Margit vinkar farväl i hamnen.

I dag bar det iväg. Midsommarfirandet var i år liksom förra året planerat till Mölle. Förra året regnade den planen bort. I år lade vi ut i 6-8 m/s ökande till 11-15 efter vi passerat en regnfront i höjd med Viken. Svag motström i sundet, ändå flög vi fram i en perfekt halvvind. 2 timmar trekvart till Mölle. Ett rev i höjd med Viken och enbart HA sista biten när vinden ökade. Det skulle ju vara lite lugn vid elvakaffet.

Att Mölle behöver en ny vågbrytare vid västliga och nordvästliga vindar är uppenbart. Sjön pressar rakt in i hamnen med en rejäl sjöhävning. Ganska oroligt vid kajen. Efter tilläggning gjorde vi båten midsommarfin och hann med lite god vila också. Vi var första och sista båt som ankom i dag så det är mycket lugnt här inne. Vid femtiden kom Ulla, Lena och Alf och bordet dukades upp. Medan Pehr och jag diskade efter laxtårtan till förrätt tog sig övrigt sällskap en promenad upp i backen. Sedan blev det sill och potatis och efter ytterligare paus en stor mängd jordgubbar. Nu känner man sig som efter en tur vid julbordet.

När det bär av norrut återstår att se. Fyra lågtryck kommer att passera den närmaste veckan så det gäller att hitta ett bra fönster.

Vi lägger bara in små bilder via mobilen. Så snart vi har tillgång till till ett trådlöst nätverk kan Du klicka upp stora bilder. Vänta några dagar.

Reparation av uthal. Synapsen i Mölle Hamn. Man ser i förgrunden hur vågorna rullar in i hamnen. Midsommarfirande ombord.