2005

För oss var det en härlig seglingssommar.

Senare på hösten visade det sig att det var den sista med Beluga. Beluga skall nu färdas i farvattnen i Bohuslän. Vi hoppas att de nya ägarna blir lika nöjd med henne som vi har varit och som vi vet att de tidigare ägarna också varit.

Här kan Du läsa vår loggbok och titta på bilderna från 2005.

Den 23 Juni 2005. N55.21.342 E013.13.783 Gislövs läge. Seglad distans: 51 totalt 51

Vi lade ut från Helsingborg 09.20 kurs söderut. Så snart vi passerat färjorna satte vi spinnacker. Direkt efter den kommit upp dog vinden och spinn fick åka ner igen. Därefter motor till Öresundsbron. Vi passade på att göra lite båtvård så att Beluga skulle bli skinande blank.

Vi anlände till Höllviken tjugo minuter över fyra och nästa broöppning var först kl 18.00. Det blev lite vila i det vackra vädret.

När bron väl öppnades låg hela södra östersjön och en lång förhoppningsvis god semester framför oss.

Efter kanalen gick vi med spinn mot Gislövs läge. Dryga sju knop i den härliga brisen. Underbar segling.

På kvällenöpnade vi en flaska väl kylt mousseande vin från Alsace för att fira början på vår semester. Så kall dricka får vi nog inte mer. Den hade legat på is i kylväska sedan vi åkte hemmifrån.

 


Fredagen den 24 Juni 2005. N55.41.30 E14.13.60 Simrishamn. Seglad distans 46 Totalt 97I

Avgång 07.30. Bleke så motorn fick gå i dag också. Segligt med spinn en halvtimme efter Sandhammaren. En i alla avseenden händelselös segling. Nu har motorn redan jobbat nästan lika mycket som på hela förra sommaren. Tiden gick till att skriva loggboken. När vi seglade förbi Brantevik hade dansen börjat och Små Grodorna sjöngs för full hals.

I Simrishamn möttes vi av en söt midsommarklädd flicka.

En stund senare dök Ulla, Lena och Alf upp för att fira midsommar med oss. En liten bukett blommor på bordet, en minimal midsommarstång och sedan var det bata att inta mat och snaps. En helt underbak kväll. Klubbhuset hade ordnat grillning för alla som ville vara med och där var det musik och dans.

 

 

Vi hoppas att alla våra vänner har haft en lika fin midsommarafton som vi. Det är Ni värda.


Lördagen den 25 Juni 2005. Midsommardagen Vi ligger still i Simrishamn.

Dagen började med solsken. Sjömacken hade bara öppet 7-8 så vi fyllde på och sedan blev det frukost.

En stund efter frukosten när Alf och Lena just lämnat båten kom åskan och nu vräker regnet bara ner. Det blir bättre tills i morgon.

Vid femtiden slutade det att regna och solen bröt fram. En helt underbar kväll. En massa båtar som skulle vara med i Nordic Classic Boat Event låg vid kaj. Flera vackra träbåtar och en Swan 79. Kul att titta på. Skepparen på Wilma bjöd på tyskt öl och vi disuterade hans stålbåt. Några andra tyskar lade till på vår styrbordssida och vi konstaterade att svenskarna var i klar minoritet. Vid elvatiden sängdags för vi tänkte ta en tidig morgon.


Söndagen den 26 Juni 2005. N55.57.31 E14.42.25 Utklippan.Seglad distans 51 tiotalt148

Vi seglade från Simrishamn vid sjutiden. Segladen och seglade. Stiltje och strålande sol. Motor igen. Nu är vi definitivt uppe i fler timmar motor än på hela förra sommaren. Vi passade på att softa lite.

Fram mot eftermiddagen började det låsa lite och vi kunde segla. Platt läns i solskenet.

Vid fyratiden anlände vi till Utklippan. En karg liten ö med ett par hus på

På trettitalet anlade man en hamn här som skydd för fiskarna. Hade det inte gjorts hade ingen kunnat gå in här i dag.

 

Utklippan består av två större!! öar och en massa skär. På ena ön ligger hamnen och på den andra ligger fyren. I hamnen mottgs vi av Wilmas skeppare som tog vår förtamp. Sedan bjöd han damerna på en likör. Vilket mottagande.

I hamnen finns en roddbåt och den använde vi oss av för att komma till fiket och kryssarklubbens lokal. Trevligt. Tänkte att Ni inte skulle behöva missa just den bilden. Kollade faktiskt in en säl också.

Vid sjutiden kom hamnfogden för att ta betalt. Iförd gummistövlar och skepparkavaj och fru. Han tyckte att han behövde lite pondus för att ta betalt av tyskarna. Det är helt klart att svenskarna är i minoritet på denna ö också. Förutom att ta betalt sålde han även en gudomligt rökt lax med en lika gudomlig sås. Därtill serverade Ingegerd och Marie ris. Pehr diskade medan jag sitter och skriver. Marie torkade. OBS detta är viktigt.

Nu är det dags för oss att ta det med ro